Despre relații toxice și abuz, în cele mai noi spectacole de teatru independent 
din București și Cluj-Napoca

Despre relații toxice și abuz, în cele mai noi spectacole de teatru independent din București și Cluj-Napoca

9 Mai, 11:09
Noutăți

Două noi producții independente, ce abordează în mod diferit tema relațiilor toxice și abuzului, îmbogățesc peisajul cultural românesc. Este vorba despre spectacolul „Câinele mamei mele” de Alex Gorghe, regia Luiza Mihăilescu, realizat de Apollo 111, București și instalația performativă „Unele rufe se spală în public”, regia Anda Drăgan, realizată de compania de teatru Amalgam, în colaborare cu Centrul Filia și Centrul de Creație Maidan, Cluj-Napoca. Amblele au fost produse în cadrul programului cultural Bucharest Indie Network, derulat de Asociația Teatrelor Independente, cu sprijinul AFCN.
 
„Câinele mamei mele” vorbește despre o relație-toxică mamă-fiu, prin povestea unei familii (mamă, tată, fiu, câine) care se destramă și în urma căreia rămân mama și fiul, uniți printr-un pact pentru o iubire pe care mama o condiționează.
Distribuția îi reunește pe Katia Pascariu, Ana Dumitrașcu, Vlad Ionuț Popescu, Rolando Matsangos
Regia: Luiza Mihăilescu
Ecleraj: Marius Nițu și Luiza Mihăilescu
Scenografie: Cosmin Stancu
Sound design: Alex Bălă
Sunet: Daniel-Octavian Nae
Regie video și foto afiș: Andreea Lăcătuș
Actrițe video: Mihaela Rădescu, Kiki Simion, Alexandra Bălan
Grafică: Diana Vasilescu
Producție: Alex Mircioi
 
Evoluția textului a beneficiat de un atelier de scriere dramatică în cadrul New Stages Southeast (proiect organizat de Goethe Institute) și de două spectacole lectură la Centrul de Teatru Educațional Replika București și la Teatrul ”Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe.
 
Spectacolul „Câinele mamei mele” poate fi văzut joi, 11 mai, orele 20.00, la Teatrul Apollo 111 din București.
 
„Unele rufe se spală în public”, instalația performativă a companiei Amalgam, are la bază o dramaturgie colectivă, inspirată din povești reale, documentate de Centrul FILIA și Asociația ANAIS în cadrul proiectului „Împreună pentru Siguranța Femeilor”, implementat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, prin expoziția „Unele rufe se spală în public”, și de membrii echipei AMALGAM. Poveștile sunt reale dar sunt modificate astfel încât să nu divulge identitatea supraviețuitoarelor. 
Regia: Anda Drăgan
Performează: Ioana Cojocărescu, Sorana Eșanu, Cătălina Nichitin
Imagine și univers sonor: Octavian Șaramet
Lumini: Sergiu Cornelius
 
Pentru că „unele probleme nu se pot rezolva între patru pereți” a fost creat acest spectacol care simulează, în interacțiune 1 la 1 cu spectatorul, confesiuni ale victimelor violenței domestice, la care se adaugă expoziția formată din rufe agățate, ce au pe ele mesaje din poveștile documentate de Centrul Filia. Instalația își propune să tragă un semnal de alarmă referitor la abuzurile, agresiunile și tăcerea la care sunt supuse femeile aflate într-o astfel de situație, prin mecanisme teatrale, în speranța că sub această formă va reuși să încurajeze comunicarea și să dezinhibe atitudinea pasivă care e atât de nocivă sănătății emoționale.
Spectacolul a avut reprezentații la Cluj-Napoca și la București și va fi reluat în lunile următoare.
 
Ambele producții vor putea fi vizionate și online, de oriunde din țară și din lume, pe o platformă a teatrelor independente care urmează a fi lansată la finalul lunii mai și care va cuprinde oferta culturală independentă din București și din țară.
 
Programul cultural Bucharest Indie Network este primul program derulat de Asociația Teatrelor Independente, organizație cuprinzând companii de teatru/dans și spații culturale indepentende atât din București cât și din țară și urmărește să consolideze și să dezvolte sectorul cultural independent din România, privilegiind cooperarea extinsă între organizații și grupuri de artiști independenți, implicând shimburi de experiență, coproducție și promovarea comună a evenimentelor culturale. 
Programul Bucharest Indie Network este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
 
 
***
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Asociația Teatrelor Independente

Alte Știri